News

Local community news


Brotnjo

12 08 2014 // Categories : News

Južno od Mostara, dolinom rijeke Neretve, na petnaestome kilometru s desne strane kanjona rijeke Neretve uzdiže se visoravan Brotnjo. Područje visoravni Brotnjo, uglavnom se poklapa s područjem općine Čitluk, koje na sjeveru doseže do uzvišenja planine Trtle, na jugu do Male i Velike Crnice, istočno je određena dijelom rijeke Neretve, a na zapadu i jugozapadu krajnja sela su Hamzići, Mostarsko Cerno i Miletina. Nadmorska visina Brotnja iznosi od 225 do 582 metara.

Brotnjo je zemljopisno smješteno u zapadnoj Hercegovini. Poznato je da su granice srednjovjekovne župe Brotnjo, odnosno Broćno, kako se tada župa nazivala, bile mnogo šire od današnjih granica. Prema najnovijim istraživanjima, ime Brotnjo potječe od biljke broć (Rubia Tinetorum), kojom se u srednjem vijeku u Brotnju bojilo sukno (platno). Ta biljka karakteristična za ovo podneblje Brotnja nalazi se u grbu općine Čitluk

Općinsko središte, grad Čitluk, administrativno je sjedište općine i nalazi se na pogodnom zemljopisnom području, u središtu Brotnja, na raskrižju prometnica prema Mostaru, Ljubuškom, Čapljini Međugorju i Širokom Brijegu.

(http://www.citluk.ba)


Categories

Archives