DJELATNOSTI


Vodoopskrba

38072014Mon, 08 Dec 2014 07:41:38 +000031 // Kategorije :

Prostor Općine Čitluk smješten je na visoravni Brotnja. Kada je u pitanju raspored naseljenih mjesta prema nadmorskim visinama proteže se od M.Z. Krućevići koja se nalazi na 25 m nad morem, pa do naseljenog mjesta Garišta koje se nalazi na 400 m nad morem. Sama ova činjenica ukazuje na složenost vodoopskrbe naše Općine uz još jednu činjenicu da se sa našeg vodovoda opskrbljuju dijelovi općina: Ljubuški, Čapljina i Mostar.

Sama crpna stanica smještena je u priobalju rijeke Neretve i vodu crpi iz 4 kaptirana bunara u koje su smještene potopljene crpke ukupnog kapaciteta 300 l/s . Usisne košare potopljenih crpki spuštene su na razinu 5 m iznad mora. Preko visokotlačnih pumpi voda preuzeta iz ovih bunara uz pomoć 2 tlačna cjevovoda Ø 300 mm se izbacuje u centralnu vodospremu Općine Čitluk koju zovemo Jelina Glavica.

Ukupna visina podizanja u ova 2 stupnja (da bi voda došla u Jelinu glavicu) iznosi 325 m. U ovu visinu podizanja uračunati su gubici koji nastaju kao posljedica trenja vode od zidove cijevi.


Naziv kategorije

Arhiva