Potpisivanju ugovora o izgradnja kanalizacijskog kolektora i tlačnog kanalizacijskog cjevovoda za Međugorje i Bijakoviće

Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Peter Sorensen danas je posjetio općinu Čitluk i sastao se s načelnikom Ivom Jerkićem, te nazočio svečanom potpisivanju ugovora o javnoj nabavci radova – izgradnja kanalizacijskog kolektora i tlačnog kanalizacijskog cjevovoda za Međugorje i Bijakoviće između Općine Čitluk i konzorcija JV „Hering –  Eccon inženjering“.

Nakon održanog sastanka u službenim prostorijama Općine Čitluk uslijedilo je potpisivanje ugovora između Općine Čitluk i JV „Hering –  Eccon inženjering“, a nakon potpisivanja ugovora načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić je kazao kako se vrijednost radova ugovora koji je danas potpisan i preostalih radova na projektu procjenjuje na 1,9 milijun KM i podsjetio kako se kompletan projekt izgradnje kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće sastoji od dva dijela čija se vrijednost procjenjuje na 4 milijuna KM. Također, načelnik Jerkić ovom je prilikom istaknuo kako je dio projekta financirala EU i da je milijun eura osiguranih od strane EU iz IPA fonda 2008. uložen u proširenje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Potpolju i u izgradnju pumpne stanice u Međugorju.

– Ta dva objekta su završena, a ono što sada slijedi, temeljem ovoga ugovora je povezivanje ta dva objekta tlačnim vodom iz Međugorja do uređaja u Potpolju. Završavanjem ovog projekta stvaraju se preduvjeti za izgradnju kompletne kanalizacije Međugorja i Bijakovića – zaključio je načelnik Jerkić i zahvalio veleposlaniku Sorensenu na pomoći u realizaciji projekta.

– Ovo je projekt koji će zasigurno biti od velike koristi ljudima koji žive u ovom kraju, naročio će biti koristan u smislu zaštite okoliša… Ako govorimo o vašoj zemlji koja ima zaista velik ekonomski potencijal, naročito ako govorimo o tome da taj svoj potencijal iskorištavate uglavnom u sferi turizma i poljoprivrede onda je jako bitno da imate riješena pitanja pitke vode i kanalizacije. U tom smislu bitno je da vodite brigu o okolišu – kazao je nakon potpisivanja ugovora veleposlanik  Sorensen i naglasio kako mu je drago da se pomoć EU manifestira na konkretnim projektima poput ovog na području općine Čitluk.

Rok za realizaciju radova određenih danas potpisanim ugovorom je godinu dana. Izvođač radova će moći započeti s radovima tek nakon što se potpiše ugovor sa nadzorom radova, a samo potpisivanje ugovora sa nadzorom organizirat će se zajedno sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tek nakon potpisivanja ovog ugovora izvođač radova će moći biti uveden u posao, a predstavnik izvođača radova gospodin Ladislav Bevanda nakon potpisivanja ugovora kratko je izjavio:

„Zahvalio bi se da smo mi izabrani za ovaj projekt, koji nije baš tako jednostavan kako zvuči po brojevima i nekakvom sadržaju jer se ukršta sa dosta infrastrukture a i sa dosta infrastrukturnih projekata koje sada općina Čitluk radi. U ovim vremenima kada je recesija i nema posla zaista zahvaljujem za naš izbor i ja se nadam da nećemo razočarati investitora“. 

Veleposlanik Sorensen često posjećuje Međugorje

Nakon izjava za medije novinari su dobili priliku za postavljanje pitanja, pa je tako neke od novinara zanimalo hoće li veleposlanik Sorensen posjetiti Međugorje, na što je veleposlanik Sorensen odgovorio kako često posjećuje Međugorje i kako je na povratku iz Trebinja noćio upravo u Međugorju.

Po završetku druženja s novinarima izaslanstva predvođena načelnikom Jerkićem, veleposlanikom Sorensenom i direktorom Bevandom posjetila su i razgledala postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Potpolju.

(www.citluk.ba)