Započeli radovi na izgradnji visokotlačnog voda i glavnog kolektora za međugorsku kanalizaciju

Općina Čitluk je još 2008. godine izgradila i pustila u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za naselje Čitluk, a od tada se radi na pripremi i izgradnji druge faze izgradnje kanalizacijskog sustava za naseljena mjesta Međugorje i Bijakoviće. Budući da je izgradnja kanalizacijskog sustava od izuzetnog značenja za Međugorje i Bijakoviće. Općina Čitluk je još davno za izgradnju međugorske kanalizacije aplicirala prema Europskoj investicijskoj banci(EIB-u) i prema Europskoj komisiji (EK).

Za tu svrhu je općini Čitluk je EK iz IPA fondova za 2008. godinu odobrila milijun eura, a općina Čitluk se obvezala osigurati dodatnih milijun eura. Tim sredstvima Europska komisija je još prošle godine pokraj postojećeg čitlučkog pročistača u Potpolju izgradila novi pročistač za međugorsku kanalizaciju kao i snažnu crpnu stanicu u Međugorju.

Od svojih milijun eura općina je planirala izgraditi visokotlačni vod koji će povezati crpnu stanicu Međugorje s pročistačem u Potpolju te dio glavnog kolektora od Pošte do već završene crpne postaje Međugorje Međutim, unatoč tome što je općina Čitluk još prije tri godine završila projekt izgradnje tlačnog voda i glavnog kolektora te što su davno osigurana sredstva za tu investiciju i što je u travnju odabran izvođač radova (tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg), tek danas su konačno počeli dugo očekivani radovi na izgradnji tlačnog voda i glavnog kolektora za međugorsku kanalizaciju. Završetkom tog projekta stvorit će se preduvjeti za izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže u Međugorju i Bijakovićima.

Ambiciozan kanalizacijski projekt

Budući da je taj projekt iz iznimno velikog značenja za općinu Čitluk, poglavito za Međugorje i Bijakoviće, čitlučkog načelnika Ivu Jerkića zamolili smo da nam nešto kaže o dosadašnjem i trenutnom tijeku radova na tom kanalizacijskom projektu.

Načelnik Općine Čitluk Ivo Ino Jerkić

Nakon što se čekalo pune tri godine, danas je konačno započela gradnja glavnog kolektora i tlačnog voda?

– Kao što se punih dvadeset godina čekala izgradnja prometnog kružnog toka na Tromeđi, tako se dugo čekalo da konačno danas krenu radovi na ovom kanalizacijskom projektu za Međugorje i Bijakoviće. Kako znadete, u prvoj fazi je izgrađena crpna stanica u Međugorju i pročistač u Potpolju za 7000 ekvivalenata, što je financirala EK iz IPA fondova 2008. godinu u iznosu od milijun eura. Mi smo se obvezali osigurati još toliki iznos za izgradnju 2.400 metara dugog tlačnog kanalizacijskog voda koji će ići uz potok Lukoć i povezati crpnu stanicu u Međugorju s pročistačem u Potpolju te za izgradnju dijela glavnog kolektora od međugorske Pošte do crpne stanice Međugorje. Upravo su ti radovi konačno danas počeli a njihova ukupna vrijednost iznosi 1.509.322 KM. Ta sredstva osigurana su dijelom iz EIB-a, a dijelom iz granta. Izvođač radova širokobriješki Hering obvezao se da će taj projekt završiti za godinu dana, a po mojoj procjeni, mislim da će to biti i prije jer će se nakon blagdana Tri Kralja radovi intenzivirati – ističe načelnik Ivo Jerkić.

Što se još planira uraditi?

– Napominjem da će općina Čitluk, istodobno s ovim projektom, graditi još tri lokalna kanalizacijska voda kroz Međugorje koji će omogućiti početak izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže u Međugorju i Bijakovićima. Ti će se radovi financirati dijelom iz općinskog proračuna, dijelom iz Federalnog fonda za okoliš i dijelom iz sredstva Vodoprivrede HNŽ. Nadam se da ćemo na ta sredstva dobiti grant od 41 posto nepovratnih sredstva. Očekujem da ćemo za izgradnju međugorske kanalizacije u ovoj godini utrošiti oko dva milijuna maraka, čime će se stvoriti uvjeti za izradu projekta i za izgradnju cjelokupne kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće. Taj projekt će sigurno trajati godinama i radit će se u fazama – kaže načelnik Jerkić.

Što za Međugorje i Bijakoviće znači taj doista ambiciozan projekt?

– Dobro znamo što znači kanalizacija. Posebno stoga što Međugorje danas ima oko 23.000 ležaja, a nema riješenu kanalizaciju, pa to predstavlja potencijalnu „ekološku bombu“. Stoga je OV Čitluka još 2002. godine projekt kanalizacijskog sustava proglasilo strateškim misleći i na Čitluk i na Međugorje. Nakon izgradnje kolektora i pročistača za Čitluk, tražili smo način kako krenuti u ugradnju međugorske kanalizacije i konačno to sada činimo kako bi se stvorili uvjeti za gradnju sekundarne mreže.

Ovo je značajna kapitalna investicija za Međugorje i Bijakoviće, pogotovo stoga što se ovdje ostvaruje milijunski broj noćenja, a kanalizacija nije riješena pa sve fekalne vode završavaju u tlu i podzemlju. Mora, također, naglasiti da su nam veliku pomoć u realizaciji ovih projekata pružili: Ministarstvo vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede HNŽ-a, Ministarstva poljoprivrede i financija F BiH te Agencija za vodno područje „Sliv Jadrana“ iz Mostara – istaknuo je na kraju čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

Mile PAVLOVIĆ

(preuzeto s http://brotnjo-online.com)